1000px-Hellas_Jet

 

Με ημερομηνία ίδρυσης την 1η Ιουλίου του 2002, η Hellas Jet υπήρξε θυγατρική εταιρία των Κυπριακών Αερογραμμών με έδρα την Αθήνα. Πρόεδρος της ήταν ο Αχιλλέας Κυπριανού, ο οποίος ήταν παράλληλα και αντιπρόεδρος του ΔΣ της Cyprus Airways. Ουσιαστικά η Hellas Jet σχηματίστηκε προκειμένου να έχει καλύτερη πρόσβαση ο όμιλος των Κυπριακών Αερογραμμών στην αεροπορική αγορά της Ε.Ε. μέσω Ελλάδος (η Κύπρος εκείνα τα χρόνια δεν είχε γίνει ακόμη μέλος της Ε.Ε. και συνεπώς δεν είχε δικαίωμα απεριόριστης πρόσβασης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια).

Σχετικά με την μετοχική σύνθεση της εταιρίας, η κατάσταση αρχικά είχε ως εξής: 49% υπό την κατοχή των Κυπριακών Αερογραμμών, 26% υπό την κατοχή της Omega Bank και 25% υπό την κατοχή της Alpha Bank. Σύντομα πάντως η Cyprus Airways αύξησε το μερίδιο της στην Hellas Jet καθώς πήρε υπό τον έλεγχο της το 75% και εν συνεχεία το 100% των μετοχών της εταιρίας.

H Hellas Jet παρέλαβε τρία αεροσκάφη, τύπου Airbus A320, τον Μάιο του 2003 (με στοιχεία νηολογίου SX-BVA, SX-BVB και SX-BVC), μισθωμένα από την αμερικανική CIT για μία τριετία. Και τα τρία αεροσκάφη είχαν χωρητικότητα 148 επιβάτες (16 στην κατηγορία business και 132 στην οικονομική) και διέθεταν δερμάτινα καθίσματα. Περίπου ένα μηνά μετά την παραλαβή των αεροσκαφών, στις 24 Ιουνίου, η εταιρία πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση. Οι πρώτοι προορισμοί της ήταν οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ζυρίχη.

sx-bvb

Η χαμηλή πληρότητα των πτήσεων προς Ζυρίχη οδήγησε την εταιρία στο να αντικαταστήσει την εν λόγω γραμμή με δρομολόγια προς Λονδίνο-Γκάτουικ ενώ και τα δρομολόγια προς Παρίσι και Βρυξέλλες μειώθηκαν προκειμένου να χωρέσει στο πτητικό πρόγραμμα της Hellas Jet και το Μάντσεστερ.

Πάντως η εταιρία εκτελούσε, πέρα από προγραμματισμένες, και πτήσεις τσάρτερ τόσο για λογαριασμό της ίδιας όσο και για λογαριασμό άλλων εταιριών. Ενδεικτικά, η Hellas Jet εκτελούσε πτήσεις από το Ηράκλειο και τη Ρόδο προς Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ και Παρίσι. Επίσης, ένα αεροσκάφος της πετούσε από την Ιρλανδία προς τουριστικούς προορισμούς στην Ισπανία για λογαριασμό της Trans Aer.

11.3.2005

H ασφάλεια και η ποιότητα πτήσεων, σε συνδυασμό με την πολύ ανταγωνιστική τιμή και την άνεση, υπήρξαν τα δυνατά σημεία της Hellas Jet. Πράγματι το service της εταιρίας ήταν ανεβασμένο σε σχέση με άλλες ελληνικές αλλά και ξένες αεροπορικές εταιρίες της εποχής ενώ και οι ναύλοι της ήταν ανταγωνιστικότατοι σε σχέση με το προϊόν που προσέφερε.

hellasjet001-big

 

Δυστυχώς οι χαμηλοί ναύλοι αλλά και η χαμηλή πληρότητα των πτήσεων  (μέχρι και κάτω από 60%) προκάλεσαν σημαντικές ζημίες στην Hellas Jet, σε σημείο που ήδη από το καλοκαίρι του 2004 να φημολογείται μέχρι και οριστικό κλείσιμο της εταιρίας από την μητρική Cyprus Airways.

 

Με το μέλλον της εταιρίας να μοιάζει εντελώς αβέβαιο, η Cyprus Airways είχε δύο επιλογές: είτε να απορροφήσει την θυγατρική Hellas Jet είτε να βρει στρατηγικούς επενδυτές προκειμένου να πάψει η εταιρία να είναι ζημιογόνα. Και η αλήθεια είναι πως εμφανίστηκαν αρκετοί υποψήφιοι μνηστήρες, μεταξύ των οποίων επενδυτικοί όμιλοι από την Αγγλία και την Ολλανδία, πρώην παράγοντες μεγάλης ελληνικής ΠΑΕ αλλά και η Helios Airways (ιδιωτική αεροπορική εταιρία με έδρα την Λάρνακα). Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τους προαναφερθέντες ενδιαφερόμενους δεν είχαν αίσια κατάληξη, με αποτέλεσμα το λουκέτο να φαντάζει το πιθανότερο σενάριο για την Hellas Jet.

Η εταιρία σκόπευε να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες πτήσεις της μέχρι την έναρξη του θερινού προγράμματος και από εκεί και μετά θα τις σταματούσε και θα εκτελούσε μόνο πτήσεις τσάρτερ. Η τελευταία προγραμματισμένη πτήση ήταν στις 10 Μαΐου 2005. Στο μεταξύ τα αεροσκάφη της εταιρίας διαμορφώθηκαν για ναυλωμένες πτήσεις (με την κατάργηση της business class) ενώ είχαν αρχίσει ήδη να προσφέρονται για μισθωμένες πτήσεις.

HELLAS-JET

Πάντως από τον Απρίλιο του 2005 μεγάλο μέρος των μετοχών της Hellas Jet (51%) είχε περάσει στην Air Miles, η οποία είχε έρθει σε σχετική συμφωνία με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Αρχικά η Air Miles ανέλαβε τα δύο από τα τρία αεροσκάφη της Hellas Jet ενώ το τρίτο κατέληξε στην Volareweb με τη μορφή μίσθωσης. Εν συνεχεία, το SX-BVA πετούσε χωρίς σταθερή βάση, το SX-BVB πετούσε από το Ηράκλειο κυρίως προς Γαλλία και Βέλγιο ενώ το τρίτο αεροσκάφος της εταιρίας, με νηολόγιο SX-BVC, εγκαταστάθηκε στο Δουβλίνο από όπου εκτελούσε πτήσεις τσάρτερ προς Ισπανία και Πορτογαλία σε συνεργασία με τις EirJet και Air Atlanta.

Τον Απρίλιο του 2006 η εταιρία παρέλαβε ακόμα ένα Airbus A320, μισθωμένο από την Lat Charter (με στοιχεία νηολογίου YL-BCB).

Κι ενώ η εταιρία, με τη συγκεκριμένη φόρμουλα λειτουργίας, άρχισε να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης και κερδοφορίας, δέχθηκε στις αρχές Mαΐου του 2006 ένα ισχυρό πλήγμα από ένα ιδιαίτερα ατυχές περιστατικό. Συγκεκριμένα, πυρκαγιά που ξέσπασε σε αεροσκάφος στo hangar 40 στην τεχνική βάση της Sabena Technics στις Βρυξέλλες, προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής της βάσης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τέσσερα αεροσκάφη που εκείνη την στιγμή βρίσκονταν στο σημείο. Ένα από αυτά τα αεροσκάφη ήταν και το Airbus A320 της Hellas Jet (SX-BVΒ). το οποίο εκείνο το διάστημα ήταν μισθωμένο στην Volareweb.

fire-Sabena-hangar-40-5-May-2006

Για την ιστορία, τα υπόλοιπα τρία αεροσκάφη που καταστράφηκαν εκείνη τη μέρα (5/5/2006) ήταν ένα Airbus A320 της Αrmavia, ένα Α320 της Armenian International Airways καθώς και ένα Hercules C-130 της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τον Μάιο του 2006 αποχώρησαν από τον στόλο της Hellas Jet τα δύο από τα τρία A320 (SX-BVA και SX-BVC) ωστόσο τον Ιούλιο του ίδιου έτους η εταιρία παρέλαβε με τη μορφή δανεισμού ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου, από την XL Airways Germany το οποίο και έφερε γερμανικό νηολόγιο (D-AXLC).

Στις αρχές του 2007 η ΥΠΑ ανέστειλε την AOC της εταιρίας, δίχως ωστόσο να της την αφαιρέσει. To γεγονός αυτό πάντως δεν φαίνεται να πτόησε την Hellas Jet, η οποία τον Μάρτιου του 2007 παρέλαβε ακόμα ένα μισθωμένο Airbus A320. Περιστασιακά η εταιρία μίσθωσε αεροσκάφη και από άλλες εταιρίες (Viking Airlines, Skywings, Air Dubrovnik, Air Via, Euro Air). Από την τελευταία, τον Δεκέμβριο του 2007 παρέλαβε ένα McDonnell Douglas MD-83 το οποίο και καταχωρήθηκε ως SX-BEV.

sx-bev-hellas-jet-mcdonnell-douglas-md-83_PlanespottersNet_093083

Τον χειμώνα του 2008 η εταιρία είχε ένα Airbus A320 (το οποίο χρησιμοποιούσε η ΟΑ για τακτικά δρομολόγια) και δύο MD-83 με τα οποία πραγματοποιούσε ναυλωμένες πτήσεις. Το καλοκαίρι του 2008 και συγκεκριμένα τον Αύγουστο η Hellas Jet πρόσθεσε στον στόλο της ακόμη ένα Airbus A320 ενώ τον Μάρτιο του 2009 κατέφτασε άλλο ένα.

Στα μέσα του 2009 ξεκίνησε μια σειρά από καταγγελίες σε βάρος της εταιρίας σχετικά τόσο με την οικονομική της κατάσταση όσο και με την ασφάλεια των πτήσεων. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν πράγματι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες σε συνδιασμό με την έλλειψη επαρκούς προσωπικού, οδήγησαν την εταιρία στο να ακυρώσει αρκετές πτήσεις εκείνο το χρονικό διάστημα.

Το κλίμα φάνηκε κάπως να αντιστρέφεται τον Απρίλιο του 2009, με την εξαγορά της εταιρίας από την «First Leisure World Limited» του ομίλου Ρέστη. Δυστυχώς όμως η αισιοδοξία δεν κράτησε για πολύ και σύντομα η κατάσταση άλλαξε άρδην αφού τα χρέη της εταιρίας οδήγησαν τον όμιλο Ρέστη στην απόφαση να απομακρυνθεί άμεσα από την Hellas Jet.

d-axlc-hellas-jet-airbus-a320-214_PlanespottersNet_033813

Στις 28 Οκτωβρίου 2009 η Hellas Jet πραγματοποίησε την τελευταία πτήση για λογαριασμό της Ολυμπιακής. Το επόμενο διάστημα η εταιρία επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε πτήσεις τσάρτερ. Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου 2010 η ΥΠΑ ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της.

Ακολούθως, τα δύο Airbus A320 της εταιρίας έφυγαν για Γαλλία (Σατορού) και Τουρκία (Κων/πολη). Μάλιστα η κατάσχεση τους καταγράφηκε τηλεοπτικά από τις κάμερες της εκπομπής «Airplane Repo» και προβλήθηκε στο τρίτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου με τίτλο «International Situation».

Και κάπως έτσι τελείωσε η ιστορία της Hellas Jet. Μιας εταιρίας που πρόσφερε ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες της και η οποία μέχρι να φτάσει στο λουκέτο πέρασε από χίλια κύματα.

Advertisements