AirGreece-

 

H Air Greece ιδρύθηκε το 1994 από επιχειρηματίες της Κρήτης και είχε ως βάση της το Ηράκλειο. Για έμβλημα της είχε τον Γρύπα, το τέρας της ελληνικής μυθολογίας με κεφάλι αετού, σώμα λιονταριού και ουρά φιδιού, να πετάει κρατώντας την σημαία της Ελλάδος. Ο Γρύπας δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού είναι σύμβολο συνδεδεμένο με τη Μινωική Κρήτη. 

Η Air Greece συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες που πραγματοποίησαν προγραμματισμένες εγχώριες πτήσεις στην χώρα μας.

Η εταιρία άρχισε να πετάει το ίδιο έτος και επί, σχεδόν, τρία χρόνια επιχειρούσε με μόλις δύο αεροσκάφη τύπου ATR 72, τα οποία ήταν μισθωμένα από  την TAT Leasing (με στοιχεία νηολογίου SX-BAO και SX-BAP). Tον Απρίλιο του 1997 προστέθηκε ακόμη ένα ATR 72 στον στόλο της Air Greece (μισθωμένο από την ίδια εταιρία, το οποίο και νηολογήθηκε ως SX-BFK).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1995, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας, η Air Greece είχε μεταφέρει περί τους 121.000 επιβάτες. Το δίκτυο της εταιρίας περιελάμβανε πτήσεις, από Ηράκλειο,  προς άλλα ελληνικά νησιά καθώς και σε ηπειρωτικές πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, ‘Αραξος, Καβάλα, Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Σαντορίνη, Χανιά).

sx-bao

Τα ATR 72 της Air Greece, στο μπροστινό μέρος της ατράκτου, πέρα από το όνομα και το έμβλημα της εταιρίας, έφεραν και αρχαιοελληνικούς μαιάνδρους.

To 1999 υπήρξε μια σημαντική χρονιά για την αεροπορική εταιρία από την Κρήτη αφού στις αρχές του έτους η Minoan Lines, η γνωστή ναυτιλιακή εταιρία, απέκτησε το 51% των μετοχών της Air Greece.

Με την είσοδο της Μinoan στην Air Greece, ο στόλος της τελευταίας διευρύνθηκε σημαντικά αφού τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1999 κατέφθασαν στην Κρήτη τα πρώτα jet αεροσκάφη της εταιρίας, δύο σύγχρονα Fokker 100 μισθωμένα και αυτά από την γαλλική TAT.

fokker_100

Τα Fokker 100 της Air Greece, σε σχέση με τα ATR 72, είχαν διαφορετικά χρώματα (σκούρο μπλε και άσπρο) αλλά και γραμμένο το όνομα της εταιρίας με διαφορετική γραμματοσειρά (με το γράμμα «g» να είναι έτσι σχεδιασμένο που να σχηματίζει μια καρδιά).

fooker100_

Η έλευση των Fokker 100 σηματοδότησε για την Air Greece την έναρξη των πτήσεων εξωτερικού και συγκεκριμένα προς τρεις πόλεις της Γερμανίας (Κολωνία, Στουτγκάρδη και Ντίσελντορφ).

Η Αir Greece σχεδίαζε να παραγγείλει επιπλέον 4 ATR 72 απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Ο σκληρός ανταγωνισμός στάθηκε εμπόδιο στην περαιτέρω εξέλιξη της εταιρίας, απέναντι της δεν είχε μόνο την Ολυμπιακή, αλλά και τις Aegean και Cronus Airlines.

ATR_ATR-72-202,_Air_Greece_AN0177480

Η Air Greece έτσι αποφάσισε, προκειμένου να επιβιώσει στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο των αεροπορικών μεταφορών, να συνεργαστεί με την ανερχόμενη, εκείνη την περίοδο, Aegean Airlines. H συνεργασία κατέληξε, εν τέλει, σε συγχώνευση των δύο εταιριών, αφού η Minoan Lines πούλησε τον Οκτώβριο του 1999 τα ποσοστά που κρατούσε στην Air Greece στην Aegean Airlines. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1999 η Aegean είχε αποκτήσει το 96% της Air Greece και στις αρχές του 2000 έλαβε χώρα και επίσημα η συγχώνευση των δύο εταιριών.

Σχετικά με τον στόλο της Air Greece, να σημειωθεί ότι με την συγχώνευση με την Aegean, τα μεν ATR 72 εντάχθηκαν στον στόλο της τελευταίας όπου παρέμειναν μέχρι το 2003 (οπότε και έληξε η μίσθωση τους) τα δε Fokker 100 έφυγαν κατευθείαν για το εξωτερικό και επέστρεψαν στην Γαλλία (και κατέληξαν στην Brit Air).

Τέλος, να αναφερθεί ένα ενδιαφέρον γεγονός: το 2001, οι ιδρυτές της Air Greece, μετά την συγχώνευση της με την Aegean Airlines, επιχείρησαν να δημιουργήσουν την αεροπορική εταιρία διάδοχο της πρώτης. Το όνομα της νέας εταιρίας, που είχε και αυτή το Ηράκλειο Κρήτης για βάση της, ήταν Cretan Airways και ο στόλος της περιελάμβανε 2 μισθωμένα ΑΤR 72.

1038769917

Tα αεροσκάφη της Cretan Airways όμως δεν πέταξαν ποτέ (μάλιστα το ένα από τα δύο ήταν σταθμευμένο για αρκετό καιρό στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου) αφού η εταιρία αντιμετώπισε δυσκολίες στην απόκτηση άδειας εκμετάλλευσης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και κάπως έτσι «έσβησε» η Cretan Airways, πριν καν ξεκινήσει να λειτουργεί.

 

Advertisements