axon_airlines_103415

 

Η Axon Airlines ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1999 από τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο. Αρχικά ήταν να ονομαστεί Cosmos Airlines, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας της ύπαρξης μιας μικρής αεροπορικής εταιρίας στη Γερμανία με το συγκεκριμένο όνομα.

Η εταιρία, που είχε ως βάση της την Αθήνα, ξεκίνησε το πτητικό της έργο στα τέλη Ιουνίου του 1999 με δύο αεροσκάφη Boeing 737-700, μισθωμένα από την Bavaria. Μάλιστα ήταν τα πρώτα Βoeing 737-700 που νηολογήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Την συντήρηση των αεροσκαφών είχε αναλάβει για μια πενταετία η βελγική Sabena Technics.

14813358263_278ed6f1b0_b

Οι πρώτοι προορισμοί της Axon ήταν οι Βρυξέλλες, η Ρώμη και το Μιλάνο (Μαλπένσα) ενώ λίγο αργότερα προστέθηκε και το Παρίσι στο δίκτυο της εταιρίας. Δυστυχώς όμως οι πτήσεις προς την ιταλική πρωτεύουσα σταμάτησαν πρόωρα (συγκεκριμένα στα μέσα Ιανουαρίου 2000) μιας και η πληρότητα αυτής της γραμμής ήταν κάτω από 50%.

Τον Μάρτιο του 2001 η Axon παρέλαβε το τρίτο της αεροσκάφος, ένα Boeing 737-400 ενώ ένα μήνα μετά πρόσθεσε και τέταρτο αεροσκάφος στον στόλο της, του ίδιου τύπου. Με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αρχίζει να εκτελεί ναυλωμένες (charter) πτήσεις από το Ηράκλειο και τη Ρόδο προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η διεύρυνση του στόλου της Axon συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα καθώς δύο μήνες μετά την παραλαβή του δεύτερου Boeing 737-400 η Axon απέκτησε και 3 Embraer Eurojet-145. Mε τα ΕRJ-145 πραγματοποιούσε πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας από Αθήνα προς Χανιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Σάμο, Μύκονο και Κάρπαθο.

0277637

Τον Σεπτέμβριο του 2001 η Axon μίσθωσε για ενα μήνα περίπου ένα Airbus A300B4-103

Τους πρώτους μήνες λειτουργίας της (Ιούλιος 1999 – Δεκέμβριος 1999), η Αxon Airlines μετέφερε συνολικά 60.000 επιβάτες, με την πληρότητα των αεροσκαφών της να αγγίζουν το 60%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Axon Airlines υπήρξε η πρώτη επιλαχούσα στον αγώνα για τη διεκδίκηση της εξαγοράς της Ολυμπιακής και τον Αύγουστο του 2001 έφτασε μια ανάσα από την απόκτηση της τελευταίας μιας και είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην Axon και στο ελληνικό Δημόσιο η υπογραφή ενός MoU (Memorandum of Understanding) για τον επόμενο μήνα. Στις 16.11.2001 όμως σταμάτησαν οι συνομιλίες με το Δημόσιο επίσημα, διότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών η Axon Airlines είχε χρέη προς την Ολυμπιακή για υπηρεσίες εδάφους.

axon1

Kαι κάπου εκεί έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την Axon Airlines, αφού δύο εβδομάδες μετά την διακοπή των συνομιλιών με το Δημόσιο για την εξαγορά της Ολυμπιακής, στις 30 Νοεμβρίου 2001 η εταιρία ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της λειτουργίας της.

Στη σχετική ανακοίνωσή, η εταιρία έκανε αναφορά στη διεθνή κρίση στον κλάδο των αερομεταφορών, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και ανέφερε πως οι ζημίες αυξάνονταν εντυπωσιακά αλλά και ότι ο ορίζοντας ανάκαμψης δεν ήταν ορατός στο προσεχές μέλλον. Πάντως, η Axon δεν απέκλειε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της στο μέλλον.

0175417

Παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση της διοικήσεως της Αxon Airlines, μέσω της οποίας έκανε γνωστή την απόφαση για παύση της λειτουργίας της εταιρίας:

“Η αξιοπιστία ενός Ομίλου, η επιχειρηματική του πορεία και η αξιοπρέπεια των στελεχών που τον διοικούν, περνούν ορισμένες φορές μέσα από οδυνηρές αποφάσεις.
Η Axon Airlines, μέλος του Ομίλου επιχειρήσεων Axon που αριθμεί 12 κερδοφόρες επιχειρήσεις ανακοινώνει σήμερα (Παρασκευή) τη διακοπή της λειτουργίας της.
Η διεθνής κρίση στις αερομεταφορές που πλήττει όλες τις εταιρίες του χώρου μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεινώνεται ραγδαία, οι ζημιές αυξάνονται εντυπωσιακά και ο ορίζοντας ανάκαμψης δεν είναι ορατός στο προσεχές μέλλον.

Το 1999, η Axon Airlines με σαφές αναπτυξιακό επιχειρηματικό σχέδιο επένδυσε σε νέα σύγχρονα αεροπλάνα και ειδικά εκπαιδευμένο, άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια του πολίτη επιβάτη.

Η ριζική όμως και εκ βάθρων ανατροπή των συνθηκών στην αγορά ήρθε να ακυρώσει τους σχεδιασμούς και να μας οδηγήσει στη δυσάρεστη απόφαση διακοπής της λειτουργίας της εταιρίας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας που με ποιοτική δουλειά, αυταπάρνηση και εργατικότητα στάθηκε αρωγός στην υλοποίηση των οραμάτων της εταιρίας. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους παράγοντες, συμβούλους, πρόσωπα και φορείς, κρατικούς και μη που συμμετείχαν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, θέμα που ευχόμαστε να οδηγηθεί στην ευνοϊκότερη λύση προς όφελος της ίδιας της εταιρείας, των εργαζομένων της και των Ελλήνων φορολογούμενων.

Εάν και εφόσον οι διεθνείς και εγχώριες συνθήκες στις αερομεταφορές μεταβληθούν, η Axon Αιrlines θα επανεξετάσει τόσο την πιθανότητα επαναλειτουργίας της όσο και αυτήν της υλοποίησης των αναπτυξιακών της σχεδιασμών”.

Advertisements