Hellenic_Imperial_Airways_logo

Η Hellenic Imperial Airways ιδρύθηκε το 2006 με έδρα το Ελληνικό από τον Κύπριο (Ιορδανικής καταγωγής) Ταλάλ Αμπού Ρεγιάλ, ο οποίος εκτός από πρόεδρος της εταιρίας ήταν και διευθύνων σύμβουλος. Η Hellenic Imperial Airways εκτελούσε αρχικά ναυλωμένες για λογιαριασμό άλλων εταιριών και εν συνεχεία ξεκίνησε προγραμματισμένες πτήσεις από την Αθήνα προς τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πέρα από τα γραφεία στην Αθήνα, η εταιρία διέθετε γραφεία και στο Λονδίνο καθώς και στο Γιοχάνεσμπουργκ.

1881467

H Hellenic Imperial Airways είχε προσελκύσει προσωπικό από την παλιά κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς 25 πιλότοι, 15 μηχανικοί αλλά και το διοικητικό προσωπικό της Hellenic Imperial Airways προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την παλιά Ολυμπιακή.

Η εταιρία ξεκίνησε προγραμματισμένα δρομολόγια στις 30 Μαΐου 2009, με πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Μπέρμιγχαμ, Τζέντα και Καζαμπλάνκα. Τον Απρίλιο του 2010 η Hellenic Imperial Airways εγκαινίασε τη νέα ιστοσελίδα της, ως μέρος της προωθητικής εκστρατείας της εταιρείας για τις νέες δραστηριότητες της. Η νέα ιστοσελίδα επέτρεπε στους πελάτες να κλείνουν εισητήρια διαδικτυακά, ενώ υπήρχε και ενημέρωση σχετικά με τις πτήσεις και τις υπηρεσίες της αεροπορικής εταιρίας.

1252093

Τον Μάιο του 2010 η εταιρία ανακοίνωσε την έναρξη τακτικών δρομολογίων προς το Γιοχάνεσμπουργκ. Αυτές οι πτήσεις είχαν σκοπό να αναπληρώσουν το κενό που είχαν άφησαν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, οι οποίες είχαν σταματήσει τις πτήσεις τους προς τη Νότια Αφρική τον Σεπτέμβριο του 2009.

Μάλιστα την 5η Ιουνίου 2010, η εταιρία μετέφερε την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, προκειμένουν να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο που εκείνο το καλοκαίρι διοργάνωνε η αφρικανική χώρα.HIA_ETHNIKI_2010

Πάντως οι προγραμματισμένες πτήσεις προς Γιοχάνεσμπουργκ σταμάτησαν λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής από την επόμενη φάση του Μουντιάλ.

Κατα τον Λιβυκό εμφύλιο πόλεμο του 2011 η Hellenic Imperial Airways εκτελούσε ναυλωμένες πτήσεις από τη Τρίπολη της Λιβυής προς το Ηράκλειο και από το Ηράκλειο στις Μπανγκόκ, Σανγκάη, Πεκίνο και Ανόι. Συνολικά η εταιρεία βοήθησε να απομακρυνθούν 3.000 Κινέζοι πολίτες από τη Λιβύη μέσω της Ελλάδος.

Το 2011 η εταιρία ανακοίνωσε την έναρξη τακτικών δρομολογίων από Αθήνα προς Νέα Υόρκη, Λονδίνο Γκάτουικ και Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη δεν ξεκίνησαν ποτέ, ενώ προς Λονδίνο εκτελέστηκαν μόλις δύο πτήσεις. Αντιθέτως οι πτήσεις προς Νέα Υόρκη JFK άρχισαν τέλη Ιουνίου και σταμάτησαν αρχές Οκτωβρίου (εκτελούνταν με αεροσκάφη Boeing 747-200B). Oι πτήσεις προς την αμερικανική μεγαλούπολη εκτελούνταν τέσσερις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, με ώρα αναχώρησης από Αθήνα στις 17.30 και άφιξη στη Νέα Υόρκη στις 21.30 της επόμενης ημέρας, τοπική ώρα. Αντίστοιχα, οι πτήσεις από τη Νέα Υόρκη αναχωρούσαν στις 23.00 ώρα τοπική, με άφιξη στην Αθήνα στις 17.00 της επόμενης ημέρας.

H Hellenic Imperial Airways είχε στόλο που αποτελούνταν από αεροσκάφη τύπου Boeing 747-200. Η εταιρία σχεδίαζε να μισθώσει επιπλέον αεροσκάφη τύπου Airbus A321 καθώς και Airbus A340-300. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ωστόσο δεν τα παρέλαβε ποτέ.

800px-Hellenic_Imperial_Airways_Airbus_A340-313X_Prasertwit-1

Η αποτυχία της αεροπορικής εταιρείας να εξασφαλίσει μισθώσεις για αεροσκάφος Airbus A340-300 την οδήγησε να χρησιμοποιήσει Boeing 747-200B για τις πτήσεις στη Νέα Υόρκη και αυτό είχε ως επακόλουθο να σημειωθούν οικονομικές ζημίες στα λειτουργικά κόστη και εν τέλει να έρθει το κλείσιμο της εταιρείας. Τα αεροσκάφη Airbus A321 ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσουν πτήσεις προς Λονδίνο, Κουβέιτ, Ντουμπάι, Δαμασκό και άλλους προορισμούς.

Στο τέλος του 2011, η Hellenic Imperial Airways ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες της πτήσεις. Εκτέλεσε πολύ λίγες ναυλωμένες πτήσεις το 2012, και από εκεί και πέρα έπαυσε να λειτουργεί. Δύο από τα Boeing 747-200B της εγκαταλείφθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ενώ τα άλλα δύο βρίσκονταν στο Καράτσι και τη Τζακάρτα.

sx-tid-hellenic-imperial-airways-boeing-747-281b_PlanespottersNet_728352

Το 2015 τα δύο αεροπλάνα κατασχέθηκαν σε συνέχεια απόφασης δικαστηρίου που δικαίωσε ιδιώτη από την Αθήνα, διατάζοντας την ιδιοκτήτρια εταιρεία των αεροσκαφών Air Universal ΛΤΔ από τη Λάρνακα να καταβάλει ποσόν 56.000 ευρώ. Καθότι όμως αυτό δεν έγινε, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έδωσε την εντολή κατάσχεσης των αεροσκαφών με στόχο να βγουν στον πλειστηριασμό προκειμένου να αποζημιωθεί ο ιδιώτης.

Advertisements