t136

Η Cronus Airlines, με σήμα της τον πλανήτη Κρόνο και χρώματα της το μπλε και το κίτρινο, υπήρξε κάποτε η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1994 με έδρα την Αθήνα, από τον Ιωάννη Μανέτα, ο οποίος προερχόταν από τον χώρο των κατασκευαστικών εταιριών. Εκτελούσε αρχικά πτήσεις τσάρτερ και εν συνεχεία άρχισε να πραγματοποιεί και προγραμματισμένες πτήσεις.

0207936

Στις 21 Απριλίου 1995 η εταιρία πραγματοποίησε την πρώτη πτήση τσάρτερ ενώ στις 2 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε τα πρώτα δρομολόγια για πόλεις της Γερμανίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Cronus χρησιμοποιούσε για δύο χρόνια μονάχα ένα μισθωμένο Boeing 737-300. Δύο χρόνια αργότερα προστέθηκε στον στόλο της εταιρίας κι ένα δεύτερο αεροσκάφος Boeing 737-300, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι τακτικές πτήσεις.

Στις 17 Ιουλίου του 1997 άρχισαν οι πρώτες πτήσεις για Λονδίνο, ενώ ένα μήνα αργότερα η εταιρία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο εσωτερικό με πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Τον Δεκέμβριο του 1998 μεταβλήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Cronus Airlines αφού το 54% των μετοχών της εταιρίας πέρασε στα χέρια των αδελφών Π. και Αθ. Λασκαρίδη.

Cronus-1

Τον Σεπτέμβριο του 2000 εγκαινίασε την υπηρεσία CRONUS online WAP, μέσω της οποίας οι επιβάτες είχαν πρόσβαση μέσω κινητού σε διάφορες υπηρεσίες.

Με αργά μα σταθερά βήματα η εταιρία κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρία της χώρας. Τον Μαιο του 2000 άρχισε την συνεργασια της με την Aegean Airlines (AΕΕ) ενώ από τον Φεβρουάριο 2001, εκτός του ότι προσέφερε στους πελάτες της το Cronus Club (frequent flyer program), απασχολούσε 600 άτομα σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία και είχε συνάψει συμφωνίες με αρκετές εταιρίες του χώρου.

l8033

Οι σχέσεις της Cronus Airlines με την Aegean σύντομα έγιναν ακόμη πιο στενές: στις αρχές Μαρτίου του 2001 ανακοινώθηκε η αρχική συμφωνία για συγχώνευση των δύο εταιριών ενώ στις 05.04.2001 επικυρώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγχώνευση (Αρ. Απ. 182/III/2001). Από τα τέλη Απριλίου του ιδίου έτους, οι πτήσεις των δύο εταιριών εκτελούνταν με κοινούς κωδικούς (Α3 & Χ5). Λίγους μήνες αργότερα τα αεροσκάφη της Cronus Airlines βάφτηκαν στα χρώματα της Aegean και oρισμένα έφεραν τον (μεταβατικό) τίτλο AegeanCronus ενώ άλλα τον τίτλο CronusAegean. Τελικά, τον Οκτώβριο του 2001 η Cronus Airlines ενσωματώθηκε πλήρως στην Aegean.

05okt_02

0323949

2487178

Η ανακοίνωση της εταιρίας για την συνένωση με την ΑΕΕ όπως είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Cronus:

«H CRONUS AIRLINES και η AEGEAN αναγνωρίζοντας τις προοπτικές και την δυναμική της κοινής τους πορείας στον αεροπορικό χώρο, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, θέτοντας έτσι στέρεες βάσεις για ακόμη πιο ισχυρή παρουσία αλλά και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων του ανταγωνισμού στον τομέα των αερομεταφορών.

Με την συνεργασία αυτή δημιουργείται ένα μεγάλο κοινό δίκτυο πτήσεων (code sharing) το οποίο θα καλύπτει με 120 πτήσεις καθημερινά, 11 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, καθώς και 8 προορισμούς στην Ευρώπη: Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Κολωνία, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη.
Η ασφάλεια, η άνεση και η ακρίβεια στην εκτέλεση των πτήσεων, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των δύο εταιριών. Η συνεχής βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, η αδιάκοπη ανάπτυξη της κάλυψης του δικτύου καθώς και η σχολαστική συντήρηση των αεροσκαφών πιστοποιούν την πρωτοπορία της
Cronus και της Aegean.

Η συνένωση της Cronus και της AEGEAN σας δίνει περισσότερες επιλογές για τα ταξίδια σας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και έχει διαμορφωθεί με στόχο πάντα τη δική σας άψογη εξυπηρέτηση!»

0062704

Να σημειωθεί ότι η Cronus Airlines διέθετε συνολικά 6 αεροσκάφη και συγκεκριμένα τέσσερα Β737-300 και δύο Β737-400, χωρητικότητας 136 και 156 επιβατών αντίστοιχα. Και τα έξι ήταν μισθωμένα και πέρασαν στην κατοχή της Aegean Airlines.

Τέλος, το εσωτερικό δίκτυο της Cronus περιελάμβανε προγραμματισμένες πτήσεις από/προς τις ακόλουθες πόλεις: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ρόδος και Χανιά ενώ στους διεθνείς προορισμούς της εταιρίας συγκαταλέγονταν το Λονδίνο, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, το Παρίσι, η Ρώμη, η Στουτγάρδη, η Κολωνία και η Φρανκφούρτη.

Advertisements