Συνολικά 776 εκ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν ως πρόστιμο για την συμμετοχή τους σε καρτέλ στησίματος τιμών 11 κορυφαίες αεροπορικές εταιρίες από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, το 2010 είχαν επιβληθεί από την Κομισιόν πρόστιμα ύψους 790 εκ. ευρώ στις Cargolux, Air France-KLM, Air Canada, Martinair, Japan Airlines, Cathay Pacific Airways, LAN Chile, Qantas, SAS, Singapore Airlines, British Airways και Lufthansa.

Τότε όλες οι εταιρίες, πλην της Qantas, προσέφυγαν κατά της απόφασης και η εφαρμογή της πάγωσε αφού το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι υπήρξαν σφάλματα στην διαδικασία, δίχως πάντως να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Η Κομισιόν ωστόσο επανήλθε με νέα τεκμηριωμένη απόφαση και επέβαλε ξανά μεγάλα πρόστιμα, αν και αυτή την φορά, σε σχέση με το 2010, το συνολικό ποσό είναι σχετικά μειωμένο (760 εκ. ευρώ).

Από την απόφαση εξαιρέθηκε η Lufthansa καθώς και η θυγατρική της Swiss International Air Lines επειδή βοήθησαν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Boeing-747-400BCFb

Το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στην Air France-KLM (310 εκ. ευρώ) ενώ ακολουθούν οι British Airways (104 εκ. ευρώ) και Cargolux (80 εκ. ευρώ).

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρετ Βεστάγκερ δικαιολόγησε την απόφαση της Κομισιόν δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πρακτική των συγκεκριμένων εταιριών να συνεργάζονται στο στήσιμο των τιμών σχηματίζοντας καρτέλ -εις βάρος των καταναλωτών- δεν συμβαδίζει με την Κομισιόν και πως με αυτή την απόφαση τιμωρούνται όλες οι εμπλεκόμενες εταιρίες για την συμπεριφορά τους.

Μπορείτε να βρείτε πιο αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την υπόθεση εδώ.

Advertisements