Athens_Airways_logo

Έχουν συμπληρωθεί κιόλας κάτι παραπάνω από 6 χρόνια από τον Ιανουάριο του 2011, από τότε δηλαδή που ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης της Athens Airways Σάκης Ανδριανόπουλος επέστρεψε την άδεια λειτουργίας της εταιρίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ρίχνοντας έτσι τους τίτλους τέλους για τις Αθηναϊκές Αερογραμμές. Μια εταιρία που ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες αλλά δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις τεράστιες απαιτήσεις αλλά και τον ανταγωνισμό του αεροπορικού χώρου.

Η Athens Airways ιδρύθηκε στις αρχές του 2008 και είχε ως βάση της το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης της εταιρίας υπήρξε ο Σάκης Ανδριανόπουλος, απόφοιτος του ΕΜΠ και ιδρυτής ακόμη μιας εταιρίας, της HELESI PLC (Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ).

ανδριανοπουλος

Τον Οκτώβριο του 2008 η Athens Airways προχώρησε στην μίσθωση 4 Embraer ERJ-145 από την αγγλική εταιρία μίσθωσης αεροσκαφών «Airstream International Group». Παρέλαβε το πρώτο από αυτά στις 16 Δεκεμβρίου 2008 και ακριβώς ένα μήνα αργότερα, στις 16 Ιανουαρίου 2009, έλαβε την άδεια πτητικής εκμετάλλευσης (Air Operator Certificate – AOC) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η πρώτη της εμπορική πτήση, που ήταν το δρομολόγιο Αθήνα-Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2009. Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 η Athens Airways παρέλαβε το δεύτερο της ERJ-145, το τρίτο κατέφθασε στις 12 Μαρτίου 2009 και το τέταρτο τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Στο μεταξύ, στις 11 Μαΐου η εταιρία παρέλαβε και ένα ελικοφόρο turboprop αεροσκάφος τύπου De Havilland Dash 8-300 το οποίο ήταν μισθωμένο από την μαλτέζικη Medavia.

1722747

O κύριος στόχος των Αθηναϊκών Αερογραμμών ήταν, μέσω των άγονων γραμμών, να καταστεί η κυριότερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία της Ελλάδας. Στα σχέδια της εταιρίας ωστόσο ήταν και η σταδιακή επέκταση στις γειτονικές χώρες.

Σύντομα όμως άρχισαν τα προβλήματα για την εταιρία, αφού το τοπίο στις αεροπορικές συγκοινωνίες έγινε πολύ ζόρικο: ο όμιλος MIG εξαγόρασε την Ολυμπιακή ενώ η Aegean Airlines είχε κορυφώσει τον ανταγωνισμό με την Athens Airways. Τα παραπάνω οδήγησαν την νεοσύστατη εταιρία στην καταγραφή ζημιών ύψους σχεδόν 11 εκατομμυρίων την διετία 2008-2009, δηλαδή με το καλημέρα.

Παρά τις αντιξοότητες, η Athens Airways συμπεριλήφθηκε στις εταιρίες στις οποίες ανατέθηκαν από την ΥΠΑ, μετά από διαγωνισμό, δρομολόγια στις άγονες γραμμές για την περίοδο Δεκεμβρίου 2009 – Μαρτίου 2010 έναντι 1,5 εκ. ευρώ. Σε επόμενο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, με διετή διάρκεια παραχώρησης, η Athens Airways έλαβε και πάλι 9 γραμμές έναντι επιδότησης 4,5 εκ. ευρώ.

1660432

Κάπου εδώ αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα για την Athens Airways αφού από την άνοιξη του 2010 η Υ.Π.Α. και ειδικότερα οι αερολιμενάρχες Ικαρίας, Καρπάθου, Λήμνου, Κυθήρων και Σκιάθου, αρχίζουν να λαμβάνουν σωρεία καταγγελιών και παραπόνων για την εταιρία. Διαπιστώθηκε ότι η Athens Airways εκτελούσε τα συγκεκριμένα δρομολόγια με διαφορετικά αεροσκάφη από εκείνα που είχε δηλώσει στην τεχνική της προσφορά. Ακόμη, καταγράφηκαν μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις δρομολογίων. Τέλη Μαϊου 2010 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επέβαλε 22 πρόστιμα, συνολικού ύψους 30.000 ευρώ στην εταιρεία ενώ διαπραγματεύτηκε με τις υπόλοιπες μειοδότριες εταιρείες για την κάλυψη των εννέα γραμμών καθώς μετά από σύμφωνη γνώμη και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και αφού είχαν προηγηθεί οχλήσεις προς την διοίκηση της εταιρείας, η ΥΠΑ αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτη την Athens Airways. Τα δρομολόγια της εταιρείας ανέλαβαν οι Olympic Air και Sky Express.

athens-airways

Παράγοντες της αεροπορικής αγοράς εκτιμούν ότι από τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Athens Airways. Η σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης έπληξε ακόμη περισσότερο την Athens Airways αφού οι ζημίες της εταιρίας αυξήθηκαν κατακόρυφα. Τελικά, οι Αθηναϊκές Αερογραμμές δεν κατάφεραν να συνέλθουν και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2010 να σταματήσουν οριστικά όλες τις πτήσεις. Ο επίλογος γράφτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2011 όταν ο Σάκης Ανδριανόπουλος κατέθεσε στην ΥΠΑ την άδεια λειτουργίας της εταιρίας. Σύμφωνα με τον Σάκη Ανδριανόπουλο η συνέχιση της λειτουργίας της Athens Airways θα ισοδυναμούσε με καταστροφή, μετά την τότε απαγόρευση της συγχώνευσης Olympic Air – Aegean Airlines από την Κομισιόν, καθώς η ένταση του ανταγωνισμού δεν θα άφηνε πολλά περιθώρια κινήσεων για τις μικρότερες εταιρίες.

Και κάπως έτσι εξαφανίστηκε από την αεροπορική αγορά ακόμη μια πολλά υποσχόμενη ελληνική εταιρία. Η Athens Airways είναι γεγονός ότι προσέφερε καλό σέρβις στις πτήσεις της αλλά και ανταγωνιστικές τιμές. Η έλλειψη αξιοπιστίας όμως σε συνδιασμό με το ελλειπές επιχειρηματικό μοντέλο υπήρξαν δυο σημαντικοί παράγοντες που καταδίκασαν το μέλλον της εταιρίας .

athens_airways_12g

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την Athens Airways:

  • Στα 4 Embraer ERJ-145 η Athens Airways είχε δώσει ονόματα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων: Γιάννης Γαΐτης, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Κεσσανλής και Σπύρος Βασιλείου.
  • Η εταιρία είχε καθιερώσει το πρόγραμμα «Flight Bonus», το οποίο έδινε προνόμια στους κατόχους των 3 καρτών.
  • «Anemos» λεγόταν το περιοδικό της εταιρίας. Κυκλοφόρησαν μόλις 3 τεύχη.
  • Τα 4 Embraer ERJ-145 που είχε μισθώσει η εταιρία, πριν έρθουν στην Ελλάδα για λογαριασμό της Athens Airways πετούσαν με τα χρώματα των Flybe (Fly British European) και British Airways.
  • Η Athens Airways το 2009, κατά την φάση της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, είχε υποβάλει πρόταση εξαγοράς της, η οποία όμως κρίθηκε πολύ χαμηλή και δεν έγινε δεκτή.
  • Η Athens Airways λάνσαρε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον νεανικό ναύλο. Συγκεκριμένα, για ηλικίες από 12 μέχρι και πριν τη συμπλήρωση των 24 ετών, καθώς επίσης και στρατιώτες χωρίς κάρτα επιβίβασης, αλλά και για φοιτητές έως 28 ετών, υπήρχε έκπτωση 20% σε όλες τις κατηγορίες ναύλων.
  • Στην πρώτη πτήση της εταιρίας προς Μυτιλήνη επέβαιναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’.
  • Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, η Athens Airways είχε αναπτύξει ένα αρκετά ευρύ δίκτυο προορισμών στην Ελλάδα αφού ένωνε τις παρακάτω πόλεις μεταξύ τους: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ικαρία, Κάρπαθο, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Λήμνο, Μύκονο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Χανιά.
Advertisements