Η Air Serbia, η οποία διαδέχθηκε την Jat Airways το 2013 και έγινε ο εθνικός αερομεταφορέας της Σερβίας, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα επιτυχημένης σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, αποτέλεσμα της τελεσφόρας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Jat και της Etihad.

Όλα ξεκίνησαν όταν το κράτος της Σερβίας, μπροστά στον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης της Jat, αναζήτησε έναν στρατηγικό εταίρο προκειμένου να αποτρέψει το κακό, αφού η γήρανση του στόλου και η έλλειψη επενδύσεων προκαλούσαν συνεχώς ζημίες στην εταιρία.

jat

Έτσι την 1η Αυγούστου 2013 το κράτος της Σερβίας έδωσε τα χέρια με την Etihad και μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Σύμφωνα με αυτήν, η εταιρία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησε το 49% των μετοχών της Jat καθώς και την διαχείρισης της εταιρίας για 5 χρόνια. Από την πλευρά του το σερβικό κράτος διατήρησε το 51% της Jat όπως και 5 από τις συνολικά 9 θέσεις στην επιτροπή παρακολούθησης της εταιρίας. Τέλος, οι δύο πλευρές ανέλαβαν αμοιβαία την υποχρέωση να επενδύσουν 40 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια αλλά και να  παράσχουν πρόσθετα κεφάλαια μέχρι 60 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Aκολούθως τον Οκτώβριο του 2013 μετονομάστηκε σε Air Serbia, άλλαξε το σήμα της υιοθετώντας μια σύγχρονη εκδοχή του δικέφαλου αετού που αποτελεί το εθνόσημο της Σερβίας, και στις 26 του ίδιου μήνα ξεκίνησε το πτητικό της έργο συμβολικά με το δρομολόγιο Βελιγράδι-Άμπου Ντάμπι με αεροσκάφος Airbus A319.

air-serbia

Το 2013 ο στόλος της Air Serbia διέθετε λιγότερα από 10 αεροσκάφη, στην πλειοψηφία τους ελικοφόρα turboprop τύπου ATR 72, ενώ το 2014 απέκτησε 7 A319 και 2 A320. Tο 2016 η εταιρία πρόσθεσε στον στόλο της το πρώτο αεροσκάφος ευρείας ατράκτου, ένα Airbus Α330. Σήμερα ο στόλος της αποτελείται συνολικά από 21 αεροσκάφη (μαζί με τα 4 Boeing 737-300 της Aviolet, θυγατρικής της εταιρίας charter).

air_serbia_atr72

Η προσθήκη του Α330 μόνο τυχαία δεν ήταν αφού η Air Serbia το προμηθεύτηκε για το δρομολόγιο Βελιγράδι-Νέα Υόρκη, το οποίο και ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016. Έτσι, η Σερβία έγινε η μοναδική χώρα στην περιοχή των Βαλκανίων της οποίας ο εθνικός αερομεταφορέας πετάει απευθείας για Νέα Υόρκη.

fullsizeoutput_79c

Κατά τους αξιωματούχους της εταιρίας, η Air Serbia, μισό χρόνο μετά την έναρξη του υπερατλαντικού της δρομολογίου, δικαιώνεται για την απόφαση της να κάνει το μεγάλο βήμα και να ξεκινήσει να πετάει προς τις ΗΠΑ αφού η πτήση έτυχε μεγάλης απήχησης όλο αυτό το διάστημα. Εξάλλου, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρίας, η Air Serbia με την συγκεκριμένη πτήση έχει μεταφέρει μέχρι στιγμής πάνω από 40.000 επιβάτες και αναμένει άυξηση την επόμενη χρονιά.

H Air Serbia σήμερα πετάει συνολικά σε 44 προορισμούς σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αμερική ενώ προσφέρει σε συνεργασία με πολυάριθμες αεροπορικές εταιρίες (μεταξύ των οποίων οι Aegean, Alitalia, KLM, Aeroflot, Air France, El Al, Tarom, Bulgaria Air κ.ά.) codeshare flights, δηλαδή πτήσεις κοινού κωδικού. Η λογική λέει ότι η εταιρία στο άμεσο μέλλον θα διευρύνει κι άλλο το δίκτυο της αφού μέσα στην διετία 2018-2020 αναμένεται να παραλάβει 10 ολοκαίνουργα Airbus A320neo και να μεγαλώσει σημαντικά τον στόλο της.

Συμπερασματικά, στα πρώτα 3 χρόνια λειτουργίας της η Air Serbia κατάφερε, όχι απλώς, να επιβιώσει στην άκρως απαιτητική αεροπορική αγορά αλλά και να μεγαλώσει σαν εταιρία, χάρη στην στόχευση της στην συνεχή βελτίωση των πωλήσεων και των εμπορικών επιδόσεων σε συνδιασμό με την προσεκτική διαχείριση των εσόδων.

Advertisements